2020. április 19., vasárnap

Túrós batyu

Túrós batyu

Életem első túrós batyuja a ronda, de finom kategóriában indulhat. De legalább tudom, hogy hol rontottam el.

Hozzávalók:

Tésztához:
2 evőkanál cukor,
1,5 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
25 dkg rétesliszt,
25 dkg finomliszt, 
(nálam 45 dkg teljes kiőrlésű és csak 5 dkg rétesliszt)
1 tojás,
8 dkg olvasztott vaj/margarin,
csipet só.
Töltelékhez:
45 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
50 g mazsola
Kenéshez:
1 db tojássárgája
1 evőkanál tej.

Elkészítés:

A túrós batyu elkészítése az alábbi lépésekből áll: Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a tejben. Összekeverjük a kétféle lisztet és a sót. Beleöntjük a felfutott élesztőt és a tojást. Hozzágyúrjuk az olvasztott vajat/margarint. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával. Hozzákeverjük a tejfölt és a tojást. Hozzáadjuk a mazsolát is. A megkelt tésztát kinyújtjuk és kockákra vágjuk. A kockák közepére egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. Összefogjuk a batyuk négy sarkát és csavarunk rajta egyet. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. A tejet kikeverjük a tojássárgájával és lekenjük vele a batyukat. 180°C-on 20 percig sütjük. Tálalás előtt porcukorral meghintjük őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése