2016. február 22., hétfő

Ökörszem

Ökörszem

Túrós sütit szerettem volna készíteni és sikerült. Az eredeti szerint kicsit féltem, de végül nagyon jó lett!

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2,5 dkg élesztő,
3,5 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
2 db tojássárgája,
5 dkg cukor,
10 dkg margarin.

A töltelékhez:

5 dkg mazsola,
25 dkg túró,
ízlés szerint kevés cukor/vaníliás cukor,
1 tojás a lekenéshez.

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A 2 tojás sárgáját, az 5 dkg cukorral habosra keverjük. A lisztbe 1 kávéskanál sót teszünk, majd beleöntjük a cukros tojássárgát, és az olvasztott margarint. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet. A tésztát jól kidolgozzuk, cipót formálunk belőle, egy tálba helyezzük, a tetejét lisztezzük, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha kétszeresére megkelt akkor már lehet vele dolgozni. Lisztezett deszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A közepét az ujjunkkal jól benyomkodjuk, hogy a túrót és a mazsolát beletudjuk majd tenni.
Elkészítjük a tölteléket: A túrót kikeverjük a cukorral,vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a mazsolát. A tölteléket a tésztakorongok közepébe halmozzuk. Az ökörszemek tetejét felvert tojással megkenjük, előmelegített sütőben, 180 fokon szép narancssárgára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése