2017. március 30., csütörtök

Medvehagymás kifli

Medvehagymás kifli

Vettem a piacon egy kazalnyi medvehagymát és ahhoz kerestem receptet.

Hozzávalók:

A tésztához:
2,5 dkg élesztő,
1 evőkanál cukor,
0.5 dl tej,
35 dkg finomliszt,
70 g joghurt,
1 db tojás,
1 csipet só,
0.5 dl napraforgó olaj.

A töltelékhez:
10 dkg vaj,
1 kávéskanál só,
60 g medvehagyma.

A tetejére:
1 db tojás,
1 evőkanál lenmag (vagy szezámmag).

Elkészítés:


A vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kicsit felmelegedjen és könnyen kenhető legyen. Az élesztőt morzsoljuk el a langyos tejben, tegyük bele a cukrot, majd pár perc alatt hagyjuk felfutni. Közben a dagasztógép edényébe mérjük ki a lisztet, a joghurtot, a tojást, a sót és az olajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd dagasszunk belőle jól formázható, rugalmas tésztát .Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük meg (kb. 50 perc).
Közben a megmosott és kicentrifugázott medvehagymát daraboljuk apróra, majd keverjük ki a sóval és a puha vajjal.
Terítsünk sütőpapírt 2 gáztepsibe, kenjük meg pici olajjal. Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát, gyúrjuk jól át, majd osszuk 4 részre.Mind a 4 részt nyújtsuk egyforma méretű, kb. 25 cm átmérőjű vékony körlappá. Egyet kenjünk meg a medvehagymás vaj felével, borítsunk rá egy másik körlapot, majd éles késsel vágjuk 16 cikkre. Tekerjük fel egyesével a cikkeket, és helyezzük az előkészített gáztepsire (hagyjunk helyet a kelésnek!). Készítsük el így a másik 2 körlapot is, abból is 16 kis kifli lesz. Hagyjuk ismét kelni 15-20 percet, majd kenjük le tojással, ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal/szezámmaggal, esetleg pici sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük őket két adagban aranybarnára (kb. 10 perc).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése